Címkék

, , , , , ,

Globe Színház. Hamlet. Két év. Tizenkét színész. A világ összes országa. 205 előadás.

Kép

A Globe Színház csapata nem kisebb project megvalósításába fogott, mint Hamlet című előadásukkal végigjárni az összes országot. Egy-egy előadás alkalmára 205 városban fognak vendégszerepelni az elkövetkező két évben. A turné április 23-án, Shakespeare születésének 450. évfordulóján indult Londonból.

Hamlet június 21-én Budapestre is megérkezett. A közönség a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon láthatta a londoni társulat előadását. Az érdeklődés és a siker óriási volt, hisz nem mindennap érkezik Magyarországra egy ilyen társulat, és egy ilyen előadás. Természetesen egészen más élmény, ha az ember Londonba utazik, és autentikus környezetben, a társulat igazi otthonában láthatja őket, mint ha felül a villamosra, és már ott is van.

A turné-előadások sajátossága, hogy az adott körülmények miatt az előadás mindig kicsit más. Hazánkban például a színpad közepén egy kisebb színpad lett kialakítva, ami furcsán hatott, ugyanakkor az előadás során a szereplők többször elhagyták ezt a kis emelvényt, olykor még a nézők között is zajlott a játék. De egyetlen ilyen klisé sem pótolhatja azt az atmoszférát, hangulatot, amit az ember érez, amikor Londonban, a Globe yardján áll, és hallgatja ezen sorokat. (Az eredeti szövegen nagyon kevés változtatás történt, így majdnem elhangzik Shakespeare 3600 sora.)

A jelmezek nagyon maiak, ugyanakkor kardok, koronák, palástok is helyet kaptak. Továbbá az előadásban fontos szerepet töltenek be a különböző hangszerek (korabeli és modern egyaránt), melyeket a szereplők meg is szólaltatnak. Ugyanis a szereplők mindegyike játszik egy-egy hangszeren. Harmónika, hegedű, banjo. Az előadás hanghatásait a szereplők keltik. Viszont az előadás elején, végén, illetve közben néhány alkalommal játszott zene (valószínűleg tudatosan) cseppet sem passzol a Hamlet hangulatához.

A szereposztás erősen multikulturális, és a nemekkel is érdekesen játszik. Például Horatio-t és Rosencrantz-ot is egy-egy hölgy személyesíti meg. Érdekes szerepkettőzés, hogy a színészkirály megformálását a Claudiust alakító színészre bízták. Továbbá az is figyelemre méltó ötlet, hogy a szereplők a turné során több különböző szerepben is feltűnnek.

Összességében elég vegyes érzésekkel ültem végig az előadást, és hagytam el a nézőteret. Valami nagyon hiányzott az előadásból ott a Dunától, és nem a Temzétől néhány méterrel. Az ötlet azonban elismerésre méltó, hogy a színház a világ minden tájára szeretné eljuttatni Shakespeare-t, és a Hamletet, úgy ahogy ők játsszák.

Budapesti szereposztás:
Ladi Emeruwa – Hamlet
Phoebe Fildes – Ophelia
John Dougall – Claudius
Miranda Foster – Gertrude
Tom Lawrence – Laertes
Amanda Wilkin – Horatio
Rawiri Paraten – Polonius

Rendező: Dominic Dromgoole