Címkék

, , ,

Shakespeare neve bizonyára ismerősen cseng szinte mindenki számára, azoknak is, akik kevésbé jártasak az irodalom vagy a színház területén. Nem véletlen, hiszen a film- és színháztörténet egyik legtöbbször adaptált szerzőjéről van szó. Népszerűsége az elmúlt közel 450 év alatt sem csökkent, és manapság sem telik el úgy év, hogy valamely szerzeménye ne kerülne elő színpadon vagy a filmvásznon. Ránk maradt művei, és hatása szinte a világ minden táján felfedezhető. Drámái, szonettjei majd minden nyelven olvashatók, színműveit folyamatosan játsszák.

Kép    Életrajzi adatait, műveit megannyi kérdés övezi. Az április 23-ai születési dátuma is csupán feltételezés. Korabeli feljegyzésekből azt biztosan tudni, hogy április 26-án keresztelték meg. Mivel akkoriban az újszülötteket néhány nappal világra jövetelük után tartották a keresztvíz alá, így valószínűleg 1564. április 23-ára tehető az angol költő születése.
Érdekes egybeesés, hogy 52 évvel később ugyanezen a napon halt meg.

    Csupán fél évszázadot élt, irodalmi hagyatéka mégis egyedülálló a világon: 37 színdarab, 154 szonett, 2 elbeszélő költemény, és számos verse maradt ránk. Bár sokan megkérdőjelezik, hogy egyetlen ember tollából származnak ezen művek, a legtöbben mégis azt vallják, hogy a költő-géniusz páratlanul gazdag életművet hagyott ránk.

Angliában, Magyarországon, illetve a világ számos országában megemlékeznek ma Shakespeare születésének 450. évfordulójáról. A Globe Színház például ma mutatja be azt a Hamlet előadást, amely a következő két évben a világ valamennyi országában látható lesz. 2014. június 21-én hazánkban is megtekintheti a közönség a Budapesti Nyári Fesztiválon. (link)
Az Uránia Filmszínház egy különleges A vihar előadást tűz műsorára a mai napon. Itt az év során még számos Shakespeare közvetítés lesz látható a “Shakespeare emlékév” keretében. (link)

Shakespeare számos műve jelenleg is műsoron van hazánkban, például a Vígszínházban (Makrancos Kata, Vízkereszt, vagy amit akartok), a Nemzeti Színházban (Ahogy tetszik) , az Örkény Színházban (A vihar, Hamlet), vagy a nyíregyjázi Móricz Zsigmond Színházban (Coriolanus) és még lehetne sorolni.

 

“Csupa fény és boldogság büszke elmém,
Majd fél: az idő ellop, eltemet;
Csak az enyém légy, néha azt szeretném,
Majd, hogy a világ lássa kincsemet.