Címkék

, , , , , , , , , ,

Függöny fel!

– komédia két felvonásban –

Fordította:

Hamvai Kornél

 

Michael Frayn riporterből lett drámaírónak akkor jutott az eszébe a Függöny fel! című komédia  ötlete, amikor kis híján elaludt egy barátja színdarabján a nézőtéren, és hirtelen arra ébredt rá, hogy a színház mennyivel viccesebb hátulról, a színfalak mögül, mint elölről.

Ez 1982-ben történt Londonban, ahol  ezt a komédiát egyből  az év legjobb vígjátékának választották meg.  1992-ben filmet forgattak belőle, Michael Caine –nel a Rendező szerepében. 

A komédia egy színházban játszódik, egy nulla minőségű színdarab turnéra indulás előtti főpróbáján. Az első felvonásban nézőként azt látjuk, amit a szerencsétlen, balfék rendező is, akinek a keze között nem csak a leharcolt tásulata, de a magánélete is széthullik. A második felvonásban ugyanazt látjuk mint az elsőben, éppen csak a  turné utolsó előadásán és hátulról. A kulisszák mögül. Ahol aztán végképp minden szereplőről kiderül minden. A színészek közötti személyes konfliktusok a végletekig éleződnek, a kellékek megbokrosodnak, a stressz úrrá lesz mindenkin.  A groteszkké vált katasztrófa teljességgel elkerülhetetlen.  Az egymásba omlott társulat alig várja, hogy lemenjen végre rájuk a függöny.

A különös színházi szerencsétlenségben, a mindennap katasztrófáiban ismerhet magára a néző. Arra, amikor az alkalkalmatlanság és a tehetségtelenség okvetlenül maga alá temeti mindazokat, akik képtelenek megoldani az életüket és adottságnak fognak fel mindent, amin egyébként változtathatnának.

Mindeközben persze mindenki leesik a székről a röhögéstől.

Szereplők: Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Bereczki Zoltán/Szemenyei János, Ágoston Katalin, Szilágyi Csenge, Cserna Antal, Botos Éva, Vári-Kovács Péter, Papp János

Rendező: Puskás Tamás

Bemutató a Centrál Színházban:

2013. október 18-19.

forrás: Centrál Színház

KépIMG_8065KépIMG_8133 IMG_8135 IMG_8176 IMG_8193 IMG_8232 IMG_8233 IMG_8300 IMG_8345 IMG_8582 IMG_8625 IMG_8877 IMG_9120 IMG_9200

További képek: link